پمپ دیافراگمی چیست؟
پمپ دیافراگمی قدرت مکش بالایی دارد و نیازی به تهویه ندارد. سیل مکانیکی ندارد و ضد انفجار است و همچنین با استفاده بسیار آسان از آنها برای پمپاژ انواع اسیدها، بازها، گازهای مایع، روغن های خوراکی و صنعتی، حلال ها و … استفاده می شود. انواع پمپ های دیافراگمی شامل پمپ دیافراگمی پنوماتیک، پمپ دیافراگمی دستی و پمپ دیافراگمی برقی می باشد. از ویژگی های آن می توان به مکانیزم کاری، قیمت مناسب، راندمان بالا و سهولت کار اشاره کرد که برای پمپاژ انواع سیالات استفاده می شود. این پمپ ها دارای دو صفحه دیافراگمی بوده و بسته به نوع سیالی که مشتعل می شود از سیستم های الکتریکی یا محرک های پنوماتیکی ساده یا ساده استفاده می شود. عملکرد پمپ دیافراگمی (هوا).
برای درک نحوه عملکرد پمپ های دیافراگمی لازم است ابتدا نکاتی را در مورد این پمپ ها بدانیم. رایج ترین نوع این محصولات پمپ های دیافراگمی دو کاناله هستند. این پمپ ها دارای دو ممبران و یک محفظه هستند که ممبران ها توسط شاتون به یکدیگر متصل می شوند. این دیافراگم ها در جهت خطی حرکت می کنند. پمپ های هوا دارای دریچه توزیع هوا هستند. این شیر وظیفه وارد کردن هوای فشرده به پشت غشاها را بر عهده دارد. با تغییر هوا در پشت هر دیافراگم و تخلیه دیافراگم دیگر، دیافراگم ها حرکت می کنند. عملکرد پمپ دیافراگمی به این صورت است که با انجام این عمل رفت و برگشتی مداوم و کاهش فشار، سیال وارد مخزن پمپ می شود و در مرحله بعد با افزایش فشار، سیال منتقل و پمپاژ می شود.
پمپ های دیافراگمی از شیرهای فلپر، توپی و گلوبی یک طرفه استفاده می کنند. پمپ های مجهز به شیر فلپ می توانند ذرات جامد ریز را از خود عبور دهند. در این پمپ ها به دلیل وجود ذرات جامد و تمایل این ذرات به ته نشینی، خروجی پمپ در پایین محفظه پمپ قرار می گیرد تا سیال دارای ذرات جامد به راحتی تخلیه شود. در پمپ هایی که خروجی آن در پایین است، انتقال سیال چسبناک در دبی کم و فشار زیاد به دلیل عدم وجود هوا در داخل محفظه، جابجایی پمپ کاهش می یابد، مگر اینکه دبی سیال زیاد باشد و هوا با فشار به بیرون خارج شود.
پمپ های دیافراگمی در لوازم یدکی ام وی ام x22 با شیر توپی مناسب ترین نوع این نوع پمپ ها هستند. در این پمپ ها ورودی در پایین محفظه دیافراگمی و خروجی در بالای محفظه قرار دارد. این طراحی پمپ های دیافراگمی باعث می شود که گازهای داخل محفظه پمپ به دلیل سبکی سیال به راحتی تخلیه شوند. قرار دادن خروجی در بالای پمپ باعث می شود تا هوا یا بخارات داخل پمپ به دلیل وزن سبک آن به راحتی از محفظه سیال خارج شود. دیافراگم که معمولاً از الاستومر ساخته می شود به عنوان آب بند یا آب بند مکانیکی استفاده می شود و به لطف جنس آن می توان در طیف وسیعی از دما و فشار بدون نیاز به روغن کاری از آن استفاده کرد.
ویژگی های پمپ دیافراگمی
این پمپ جابجایی مثبت می تواند سیالات قابل اشتعال، سمی، ساینده و خورنده را پمپاژ کند.
می تواند مایعات بسیار چسبناک را تحمل کند. نمودار تصحیح ویسکوزیته می تواند به عنوان ابزاری برای جلوگیری از کاهش اندازه پمپ هوا با دیافراگم دوبل استفاده شود.
این قابلیت خود پرایمینگ عالی دارد
طراحی این پمپ سیال پمپ را از قطعات حساس داخلی پمپ جدا می کند
حداکثر راندمان این پمپ می تواند به 97 درصد برسد.
برای تولید هوا در فیلترهای کوچک آکواریوم استفاده می شود
اجزای داخلی پمپ اغلب معلق و در روغن عایق می شوند تا عمر پمپ را افزایش دهند
این پمپ ها برای محلول های خورنده و ساینده مناسب هستند
برای ایجاد قلب مصنوعی می توان از پمپ دیافراگمی یا دیافراگمی استفاده کرد
مناسب برای فشار خروجی تا 1200 بار
نحوه انتخاب پمپ دیافراگمی یا دیافراگمی
پمپ های دیافراگمی از پمپ های معتبر بدون روغن هستند. امروزه از آنها در بسیاری از محصولات استفاده می شود تا از مسائل ناخالصی بخار روغن که بسیاری از فرآیندهای دقیق را آزار می دهد جلوگیری شود.
پمپ های دیافراگمی موجود در بازار که فاقد روان کننده در سر پمپ هستند. یعنی می توان فضایی ایجاد کرد که در آن گازهای خروجی کاملاً عاری از بخار روغن باشد.
همه پمپهای خلاء دیافراگمی بدون روغن و پر از روغن دارای ویژگیهای عملکردی متمایز هستند زیرا برای یک کاربرد مناسب هستند و برای کاربردهای دیگر نامناسب هستند. پمپ دیافراگمی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
هنگام انتخاب پمپ، تطبیق نوع پمپ با کاربرد مورد نظر آسان نیست. اما بهترین راه برای انتخاب پمپ وکیوم دیافراگمی این است که حالت های عملکرد پمپ را از نظر قدرت، ویژگی ها و نقاط ضعف با کاربرد مورد نظر خود مقایسه کنید تا مشکلات خاصی را کاهش دهید.
پمپ های دیافراگمی برای پمپاژ حجم زیادی از مواد در فشار نسبتا کم ایده آل هستند. این پمپ ها عموماً در برابر سایش مقاومت می کنند زیرا پیستون را در یک سیلندر حرکت نمی دهند، اما یک یا چند دیافراگم لاستیکی ساده برای جابجایی مواد از چپ به راست حرکت می کنند.
برای انتخاب پمپ دیافراگمی باید مراحل زیر را دنبال کنید:
1) حجم پمپ
هنگام انتخاب پمپ دیافراگمی، باید اطمینان حاصل کنید که پمپی که انتخاب میکنید در طول استفاده معمولی با 50 درصد حداکثر ظرفیت خود کار میکند.
اگر پمپ با نصف حداکثر ظرفیت خود کار کند، برای مدت طولانی به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز نخواهد داشت. پمپ های دیافراگمی باید ظرفیت عملیاتی خود را (گالن/دقیقه) در برگه فروش یا در دفترچه راهنمای خود ذکر کنند.
2) نوع درایو پایین تر
پمپ دیافراگمی چندین راه برای حرکت دیافراگم به جلو و عقب برای پمپاژ مواد دارد. محبوب ترین گزینه های درایو برای پمپ های دیافراگمی، پمپ های هوا یا الکتریکی هستند. این درایو برای استفاده ایمن از پمپ دیافراگمی مهم است و همچنین بر موقعیت عملکرد پمپ تأثیر می گذارد.
3) مواد پمپ
پمپ های جابجایی مثبت در مواد مختلف موجود هستند. معمولا برای هر قسمت از پمپ های دیافراگمی مناسب ترین ماده انتخاب می شود.
موارد زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود، اما انتخاب های رایج مواد آستر فولادی ضد زنگ و مواد دیافراگم PTFE هستند.
فولاد ضد زنگ سایش سختی دارد، اما قیمت بالایی دارد. از طرف دیگر، PTFE قیمت پایین تری نسبت به فولاد ضد زنگ دارد، اما ممکن است مواد ساینده را تحمل نکند. علاوه بر این، فولاد ضد زنگ در هنگام گرم شدن خاصیت ارتجاعی بیشتری دارد.
4) منحنی عملکرد پمپ برای پمپ های دیافراگمی با هوا
هر پمپ دیافراگمی دارای یک منحنی عملکرد است که حاوی جزئیات بیشتری در مورد پمپ است. اطلاعات ارائه شده توسط منحنی عملکرد پمپ دیافراگمی شامل مقدار هوا (CFM) مورد نیاز پمپ و مقدار موادی است که می تواند در سطوح مختلف عملکرد تحویل و حمل شود.