بیماری بواسیر یا همان هموروئید بیماری است که شایعترین دلیل آن مبتلا بودن به یبوست برای مدت زمان طولانی است. یعنی اگر فردی مبتلا به بیماری یبوست شود و یبوست درمان نشود و ادامه داشته باشد، در زمان اجابت مزاج فشار بسیار زیادی به قسمت لگن فرد وارد میشود. همین امر باعث میشود که با گذشت زمان کلافههای عروقی پاره شود و باعث بیرون زدگی از معقد شود.
بنابراین بواسیر همان رگهای متورم و آسیب دیده در ناحیه معقد هستند. این بیماری به دو صورت داخلی و خارجی رخ میدهد. بواسیر داخلی در قسمت راست روده بوجود میآید و بواسیر خارجی بیرون از معقد به صورت توده برآمده بوجود میآید. اگر بواسیر خارجی به موقع تشخیص داده شود با مصرف دارو به راحتی قابل درمان است و جایی برای نگرانی وجود ندارد.
همیشه گفتهاند که پیشگیری بهتر از درمان است، پس با مصرف مایعات زیاد در طی روز و خوردن غذاهای فیبردار میتوان از مبتلا شدن به یبوست و در نهایت بواسیر جلوگیری کرد. اما اگر یکی از علائم و نشانههای بیماری بواسیر را دید، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا برای درمان دیر نشود. هرچه زمان تشخیص بیماری بواسیر زودتر باشد، درمان آن نیز راحتتر خواهد بود. اما نشانهها مبتلا شدن به بیماری بواسیر چیست؟
از بارزترین نشانههای بیماری بواسیر میتوان به:
- خارش در اطراف مقعد
- خارش در سمت راست مقعد
- درد در اطراف مقعد
- بوجود آمدن تودههایی نزدیک
- مشاهده کردن خون در مدفوع
لازم است بگوییم گاهی اوقات این بواسیر به دلایل دیگری هم ممکن است ایجاد شود. پس چنانچه هریک از علائم بالا و یا غیر از این را مشاهده کردید، سریعا نزد پزشک رفته تا تشخیص زودهنگام انجام شود و دوره درمان شروع شود. یکی از داروهایی که برای درمان این بیماری تجویز میشود انواع پمادهای موضعی است. با ما همراه باشید تا با انواع پمادهای موضعی برای درمان بواسیر آشنا شوید.
پمادهای موضعی موثر در درمان بواسیر یا هموروئید
· پماد دارویی هیدروکورتیزون
یکی از پمادهای موضعی که برای درمان بواسیر مورد استفاده قرار میگیرد، پماد موضعی هیدروکورتیزون است. از این پماد برای درمان درد جزئی، خارش، تورم و دیگر مشکلاتی که در این ناحیه ممکن است وجود داشته باشد، میتوان استفاده کرد. این پماد باعث بهبود خارش، تورم و قرمزی ناشی از بیماری بواسیر مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید که بلافاصله بعد از استفاده حتما دستهای خود را با آب و صابون به خوبی بشویید و به هیچ عنوان نباید دستتان به چشم، بینی، گوش و دهانتان بخورد.همچنین اگر مبتلا به مشکلاتی همچون دیابت، عفونت، مشکل گردش خون و یا هر نوع اختلال ایمنی دیگری هستید، پزشک خود را مطلع سازید. از این پماد در زمان بارداری و شیردهی نباید استفاده کنید و تنها در صورت تجویز پزشک این کار را میتوانید انجام دهید. عوارض جانبی که این دارو میتواند برای بیمار داشته باشد، شامل خشکی و ترک خوردن پوست،آکنه، عوض شدن رنگ پوست.
· پماد نیتروگلیسیرین
پماد نیتروگلیسرین باعث گشاد شدن رگهای خونی تغذیه کننده عضلات صاف غشای مقدی میشود. بنابراین این پماد موجب بازگشت گردش خون به ناحیه مقعد خواهد شد. این پماد یکی از موثرترین داروهایی درمان بواسیر است. توجه داشته باشید که نباید این پماد به طور همزمان با سالیسیلات ها همچون آسپرین مصرف شود، زیرا احتمال افزایش عوارض جانبی پماد را به همراه خواهد داشت.
· پماد ام جی
یکی از رایجترین روشهای درمان بیماری بواسیر استفاده از گیاهان دارویی است. یکی از این گیاهان، گیاه مورد است که خاصیت ضد باکتری، ضد قارچ، ضد التهاب و الیتام بخشی زخمهاست. پماد ام جی ساخته شده از گیاه مورد است و باعث کاهش درد، خارش و التهاب درد در ناحیه مقعدی میشود.
- پماد ونداملیس
یکی دیگر از پمادهای موضعی که برای درمان بیماری بواسیر مورد استفاده قرار میگیرد، پماد وندا ملیس است. این پماد گیاهی تشکیل شده از 25 درصد آب هاماملیس، 3/8 درصد تنتور بنژوئن و 1/5 درصد اکسید روی. با توجه به این موضوع که ونداملیس پمادی گیاهیست، باید بدانید که اثر بخشی بسیار زیادی نسبت به سایر پمادها دارد.هاماملیس با نام علمی Hamamelis Virginiana یکی از اصلیترین اجزای تشکیل دهنده این پماد شناخته شده است. عصارهی این گیاه از خاصیت ضد التهابی، ضد درد و تنگ کنندگی برخوردار است. به همین دلیل است که برای سخت پماد ونداملیس از این گیاه استفاده شده است.
پماد ونداملیس یکی از بهترین داروهایی است که در زمان مبتلا شدن به بیماری بواسیر استفاده آن توصیه میشود. زیرا باعث کاهش خارش، سوزش و خونریزی ناشی از بواسیر، رفع تحریکات ایجاد شده در انتهای روده و کاهش درد ناشی از آسیب دیدگی رگهای متورم و بهبود موضع میشود. به دلیل اینکه وندا ملیس یک پماد موضعی است، زودتر از قرص جذب میشود. بنابراین مدت دوره درمان تا حدود زیادی کمتر میشود.لازم است بگوییم تا به امروز عارضه خاصی از این گیاه بعد از مصرف آن گزارش نشده است. از همه مهمتر باید بدانید که هرچه میزان عوارض جانبی یک دارو کمتر باشد، آن دارو بهتر است و مصرف ان ضرری نخواهد داشت. تا به امروز گزارشی برای اینکه چه افرادی از این دارو نباید استفاده کنند، اعلام نشده است. تنها در زمان بارداری و شیردهی حتما با پزشک خود مشورت کنید و بعد آن را استفاده کنید و دلیل آن هم تنها احتیاط در مصرف است.
در نهایت باید بگوییم اول از همه با مصرف مایعات کافی و استفاده از غذاهای فیبردار در رژیم غذایی خود از بروز بیماری یبوست و بیماری بواسیر جلوگیری کنید. اما اگر چنانچه به هر دلیلی مبتلا به این بیماری شدید، با دیدن هر یک از نشانههای آن سریعا به پزشک مراجعه کنید. بهتر است بدانید که تا زمانی که این بیماری از نوع 1 و 2 باشد، میتوان آن را با دارو درمان کرد و در غیراینصورت با تشخیص پزشک باید برای درمان از لیزر و جراحی استفاده کرد. امروزه پمادهای گیاهی برای درمان بواسیر ساخته شده است که علاوه بر اینکه دوره درمان را کوتاهتر خواهد کرد هیچ گونه عارضه خاصی بعد از مصرف آن دیده نشده است. همهی ما میدانیم که استفاده از پمادهای گیاهی سازگاری بیشتری نسبت به پمادهای شیمیایی با بدن دارند. پمادونداملیس یکی از آن پمادهای گیاهی است که استفاده از آن برای درمان بیماری بواسیر توصیه شده است.
واحد تحقیق و توسعه شركت داروسازي اکسیر گستر اسپادانا